آمپول جنتامایسین (Gentamicin)، موارد مصرف و عوارض آن

به گزارش تور ارمنستان، عفونت ادراری از مشکلاتی است که اگر درمان نگردد می تواند سبب آسیب به کلیه ها گردد. آمپول جنتامایسین (Gentamicin) از داروهای آنتی بیوتیک است که به منظور درمان عفونت های ادراری و روده ای، منژیت، التهاب عفونی پروستات و همچنین درمان آبسه ها توسط پزشک تجویز می گردد. آسیب گوش و سردرد بعضی از عوارض مصرف این دارو می باشد.

آمپول جنتامایسین (Gentamicin)، موارد مصرف و عوارض آن

چرا دچار عفونت ادراری می شویم؟

خبرنگاران | سرویس سلامت - عفونت ادراری از مسائل شایع مخصوصا در بین خانم ها است. این بیماری اگر به موقع درمان نشود سبب آسیب به کلیه ها شده و فرایند درمان را با مشکل روبرو می سازد. نمی توانیم علت دقیقی برای ابتلا به این بیماری ذکر کنیم. بعضی مواقع فرد به دلایل ژنتیکی دچار این عارضه می شود. داشتن رژیم غذایی نامناسب، عدم رعایت بهداشت و مسائل عصبی و استرس از عواملی هستند که در بروز عفونت ادراری موثر هستند. متاسفانه گاه این عارضه بدون نشانه بوده و اصلا فرد مبتلا خود متوجه این قضیه نمی شود. همین امر باعث می شود کلیه ها آسیب ببینند. اگر بخواهیم به صورت موردی علایم این بیماری را ذکر کنیم شامل موارد زیر می شود:

  • تکرر ادرار
  • سوزش ادرار
  • بوی بد ادرار
  • خون ادراری
  • درد کلیه
  • تب و لرز

اگر بخواهیم درباره درمان عفونت ادراری بهترین راه حل را ارائه بدهیم می توانیم توصیه به مصرف مایعات کنیم. بهترین زمان برای مصرف مایعات صبح ناشتا دو لیوان و یک لیوان قبل از هر وعده غذایی و یک ساعت پس از خاتمه غذا است. این کار علاوه بر پیشگیری از عفونت ادرار به فرایند بهبود آن هم یاری خواهد نمود. علاوه بر این مراجعه به پزشک و مصرف آنتی بیوتیک های مورد احتیاج برای درمان عفونت ادراری ضروری است. یکی از داروهایی که در این زمینه استفاده می شود آمپول جنتامایسین می باشد که در ادامه قصد داریم بیشتر با آن آشنا شویم.

آمپول جنتامایسین چیست؟

آمپول جنتامایسین (Gentamicin) از داروهای آنتی بیوتیک است که به منظور درمان عفونت های ادراری و روده ای، مننژیت،عفونت پروستاتو همچنین درمان آبسه ها توسط پزشک تجویز می شود. این دارو با کشتن باکتری ها و پیشگیری از رشد آن ها به فرایند بهبودی یاری می نماید. توجه داشته باشید که این دارو برای درمان سرماخوردگی یا عفونت های ویروسی موثر نمی باشد. از آنجاییکه مصرف این دارو ممکن است عوارض جانبی خطرناکی مثل آسیب به کلیه ها و شنوایی به دنبال داشته باشد امروزه کمتر از آن استفاده می شود. در واقع تنها در صورتی از این دارو استفاده می شود که دیگر داروها در از بین بردن عفونت موثر واقع نشده باشند.

نام های تجاری، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی

نام های تجاری Garamycin, Cidomycin, Septopal
موارد مصرف

درمان عفونت های ادراری و روده ای

درمان آبسه

عوارض آمپول جنتامایسین آسیب گوش، مسمومیت کلیه، سردرد، تب، کهیر و خارش پوست
تداخل داروییسفالوتین، آمفوتریسین، سیکلوسپورین و داروهای سیتوتوکسیک، نئوستیگمین و پیریدوستیگمین، داروهای مدر، کاپرئومایسین

مقدار و نحوه مصرف آمپول جنتامایسین

میزان دقیق مصرف این دارو باید توسط پزشک مشخص شود. معمولا به ازای هر کیلوگرم از وزن بیمار 3 میلی گرم از جنتامایسین در نظر گرفته می شود و این مقدار باید طی 3 مرحله در روز ترزیق شود که معمولا هر 8 ساعت یک بار می باشد.

نکاتی که در ارتباط با مصرف این دارو باید بدانید

  1. مصرف این دارو در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه، بیماران مبتلا به پارکینسون و نوزادان باید با احتیاط صورت گیرد.
  2. مصرف این دارو باید طی یک دوره کوتاه مدت باشد.
  3. طی درمان با این دارو آب و مایعات فراوان بنوشید.
  4. آمپول جنتامایسین در بارداری منع مصرف دارد. در این رابطه حتما با پزشک مشورت کنید.
  5. در صورتیکه به داروی جنتامایسین حساسیت دارید آن را مصرف نکنید.
  6. فهرست داروهای دیگری که در حال مصرف آن هستید را در اختیار پزشک قرار دهید. ممکن است داروی جنتامایسین با بعضی از آن ها تداخل داشته باشد.
  7. استفاده از آمپول جنتامایسین در دوران شیردهی توصیه نمی شود.
  8. اگر طی مصرف آمپول جنتامایسین دچار علائمی مثل وزوز گوش، سرگیجه و یا کاهش شنوایی شدید از ادامه مصرف دارو صرفنظر نموده و سریعا به پزشک مراجعه کنید. این علائم نشان دهنده حساسیت شما به داروی مذکور باشد.
  9. دوره درمان را کامل کنید.
  10. اگر طی چند روز بعد از مصرف این دارو هیچ علائمی از بهبودی در خود مشاهده نکردید به پزشک مراجعه و این موضوع را با وی در میان بگذارید. شاید احتیاج به تغییر دارو داشته باشید.
  11. اگر در طول درمان با داروی جنتامایسین خون در ادرار خود مشاهده کردید، دچار حالت تهوع و خواب آلودگی شده یا در تنفس با اشکال روبرو شدید به پزشک مراجعه کنید. این موارد می تواند نشانه هایی از آسیب به کلیه باشد.

توصیه ها و مراقبت های پرستاری

  • در صورت ابتلای بیمار به میاستنی گراو این دارو نباید مصرف شود.
  • تزریق زیر جلدی جنتامایسین توصیه نمی شود.
  • جنتامایسین تزریقی بدون رنگ است. در صورتی که رنگ محلول تغییر نموده باشد نباید به بیمار تزریق شود.
  • طی درمان با این دارو باید وزن، علائم حیاتی و عملکرد کلیه و سیستم شنوایی و تعادلی بیمار آنالیز شود.
  • میزان مصرف برای سالمندان با حساسیت بیشتری باید مشخص شود.

کلام آخر

امیدواریم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. خواهشمندیم درصورتیکه تجربه مصرف این دارو را داشته و دیدگاهی در این باره دارید با دیگر خوانندگان مجله خبرنگاران در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.

برگرفته از: drugs.com

منبع: setare.com
انتشار: 29 بهمن 1399 بروزرسانی: 29 بهمن 1399 گردآورنده: tour-armenia.ir شناسه مطلب: 843

به "آمپول جنتامایسین (Gentamicin)، موارد مصرف و عوارض آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آمپول جنتامایسین (Gentamicin)، موارد مصرف و عوارض آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید