طرز تهیه دلمه برگ مو با سه مزه؛ ترش، شیرین و ملس

به گزارش تور ارمنستان، دلمه از جمله غذاهایی است که به روش های بسیار متفاوت و متنوعی طبخ می گردد. دلمه برگ مو تبریزی، دلمه کلم مجلسی و دلمه بادمجان و فلفل و گوجه از جمله محبوب ترین دلمه هایی هستند که شهرتشان فقط به ایران محدود نیست و در کشورهای اطراف و به ویژه ترکیه هم تهیه شده و خورده می شوند. در این مطلب به طرز تهیه دلمه برگ مو با سه مزه که در فصل بهار بسیار پر هوادار است، می پردازیم و این دلمه را به سه روش ترش، شیرین و ملس آموزش می دهیم.

طرز تهیه دلمه برگ مو با سه مزه؛ ترش، شیرین و ملس

مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو

  • گوشت چرخ نموده 350 گرم
  • سبزی دلمه 350 گرم
  • پیاز 1 عدد
  • برنج 1 پیمانه
  • لپه 0.5 پیمانه
  • زرشک 0.5 پیمانه
  • نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به اندازه لازم
  • روغن به اندازه لازم
  • برگ مو به اندازه لازم

مواد لازم برای تهیه سس دلمه برگ مو با طعم شیرین

  • شکر 2 تا 3 قاشق غذاخوری
  • سرکه 0.5 پیمانه

مواد لازم برای تهیه سس دلمه برگ مو با طعم ملس

  • رب انار ملس 2 تا 3 قاشق غذاخوری
  • رب گوجه فرنگی 1 قاشق غذاخوری

مواد لازم برای تهیه سس دلمه برگ مو با طعم ترش

  • رب انار ترش 2 تا 3 قاشق غذاخوری
  • رب آلوچه ترش 1 قاشق غذاخوری

مراحل طرز تهیه دلمه برگ مو با سه مزه

مرحله اول: آماده کردن مواد اولیه دلمه

فرقی نمی نماید که شما دلمه برگ مو خود را با کدام طعم ترش، شیرین یا ملس می پسندید. در هر صورت، مراحل اولیه برای درست کردن همه این دلمه ها یکسان است.

اولین کار این است که مواد اولیه برای درست کردن دلمه برگ مو را آماده کنید. برای این کار، ابتدا سبزی دلمه را پاک نموده و بشویید و پس از اینکه آب سبزی ها خارج شد، آن ها را به صورت ساطوری خرد کنید. شما برای تهیه ترکیب سبزی دلمه برگ مو می توانید از انواع سبزی های معطر مثل ریحان، شوید، مرزه، ترخون و نعنا به نسبت مساوی بهره ببرید.

بعلاوه در این مرحله باید برنج و لپه را هم نیم پز کنید. برای انجام این کار، هر یک از این مواد را در نصف پیمانه آب ریخته و روی حرارت بذارید تا به جوش بیاید، سپس حرارت را کم کنید و اجازه بدهید تا مواد به مدت حدودا 15 تا 20 دقیقه دیگر یا تا زمانی که آب موجود در قابلمه کشیده می گردد، روی گاز بمانند. حالا هر کدام را آبکش نموده و کنار بگذارید.

مرحله دوم: پختن مواد داخل دلمه

پس از اینکه مواد اولیه را آماده کردید، نوبت به پختن مواد داخل دلمه می رسد.

ابتدا پیاز را به صورت خلالی ریز خرد نموده و به همراه روغن روی حرارت قرار بدهید تا پیاز تفت بخورد. پس از اینکه رنگ پیاز تغییر پیدا نموده و طلایی شد، گوشت چرخ نموده را به همراه ادویه ها اضافه کنید و هم بزنید تا گوشت به هم نچسبد و گلوله گلوله نگردد.

سپس سبزی ها را به همراه زرشک، لپه و برنج نیم پز شده اضافه نموده و به تفت دادن ادامه بدهید تا آب سبزی ها کشیده گردد.

مرحله سوم: نحوه مشخص طعم دلمه

اینجا مرحله ای است که می توانید طعم دلمه خود را از بین گزینه های شیرین، ملس و ترش انتخاب کنید. برای این کار سه راه پیش رو دارید:

  • چنانچه می خواهید دلمه شما شیرین گردد، یک قاشق غذاخوری شکر را به مواد دلمه اضافه کنید.
  • اگر مایل هستید دلمه شما ملس گردد، 2 تا 3 قاشق غذاخوری رب انار ملس یا ترکیب رب انار و رب گوجه فرنگی را به مواد دلمه اضافه کنید.
  • چنانچه می خواهید دلمه شما کاملا ترش گردد، 2 تا 3 قاشق غذاخوری رب انار ترش یا ترکیب رب انار و رب آلوچه جنگلی را به مواد دلمه اضافه کنید.

در خاتمه این مرحله، مواد داخلی دلمه آماده است و می توانید از روی حرارت کنار بگذارید.

نکته: در بعضی از دستورهای تهیه متعلق به آذربایجان شرقی، برای ملس شدن مواد دلمه از ماست و برای ترش شدن آن از ماست ترش محلی استفاده می نمایند.

مرحله چهارم: پیچیدن دلمه ها

در نهایت، نوبت به پیچیدن دلمه های برگ می رسد.

برگ های مو را یکی یکی به پشت کف دستتان یا روی میز کار قرار داده و داخل آن را از مواد دلمه پر کنید. دقت کنید که بهتر است دلمه ها را بیش از حد پر نکنید، چون حجم مواد در حین پخت کمی افزایش پیدا می نماید و اگر فضای کافی نداشته باشد، احتمالا پاره شدن دلمه های شما زیاد می گردد.

پس از اینکه مواد را در وسط برگ ها قرار دادید، دلمه ها را به سلیقه خودتان به صورت رول سیگاری یا بقچه ای بپیچید و دلمه ها را به ترتیب در قابلمه مورد نظر بچینید. می توانید لابه لای دلمه ها از آلو خورشتی، گوجه سبز یا چاقاله بادام تازه بهره ببرید.

اگر دلمه را به صورت شیرین درست می کنید، در خاتمه شکر سفید را در سرکه حل نموده و پس از اینکه دانه های شکر کاملا محو شدند، ترکیب سرکه و شکر را روی دلمه ها بریزید. در غیر این صورت، از آب جوشیده بهره ببرید.

دلمه ها را با حرارت میانه رو به کم روی گاز قرار بدهید. پس از گذشت یک ساعت، دلمه شما آماده است و می توانید آن را در ظرف مورد نظر ریخته و به همراه پیاز داغ، زرشک و حتی ماست چکیده سرو کنید.

نکات تکمیلی در طرز تهیه دلمه برگ مو با سه مزه

همان طور که در این مطلب خواندید، مواد اولیه و روش کلی تهیه کردن دلمه برگ مو یکسان است و طعم آن بر اساس چاشنی هایی که به مواد دلمه اضافه می کنید، مشخص می گردد. در ادامه، نکات تکمیلی در طرز تهیه دلمه برگ مو را آنالیز می کنیم.

طرز تهیه دلمه برگ مو آذری

آذری ها روش مخصوص به خودشان را برای درست کردن دلمه برگ مو دارند. در طرز تهیه دلمه برگ مو تبریزی از شکر و سرکه برای طعم بخشیدن به دلمه استفاده می گردد. بعلاوه بعضی از تبریزی ها به جای برنج، از بلغور گندم برای درست کردن دلمه استفاده نموده و به مواد دلمه شان گوشت چرخ نموده اضافه نمی نمایند. با این حال، همان طور که گفتیم، روش های طبخ دلمه از خانواده ای به خانواده دیگر و قومی به قوم دیگر، بسیار متنوع است.

طرز تهیه دلمه برگ مو با رب انار و شیره انگور

یکی دیگر از روش هایی که طعم دلمه برگ انگور شما را ملس و متمایل به شیرین می نماید، استفاده از رب انار و شیره انگور به صورت همزمان است. برای این کار، بهتر است بعد از اینکه دلمه ها را در قابلمه چیدید، به جای اضافه کردن آب جوشیده، رب انار و شیره انگور را با هم ترکیب نموده و پس از حل کردن در آب و رقیق شدن آن، روی دلمه ها بریزید.

طبیعتا هر چقدر مقدار شیره انگور شما بیشتر باشد، طعم دلمه شیرین تر خواهد شد و اگر از رب انار ترش تری بهره ببرید، طعم دلمه رو به ترشی می رود.

خوب است بدانید که برای تهیه دلمه می توانید با توجه به ذائقه خود، سس متفاوتی برای پختش تهیه کنید. اگر دوست دارید با انواع روش تهیه سس دلمه آشنا شوید حتما به خبرنگاران مراجعه کنید.

طرز تهیه دلمه برگ مو با مرغ

درست کردن دلمه برگ مو با مرغ هم یکی دیگر از روش هایی است که می توانید برای درست کردن دلمه، پیش رو داشته باشید. پس چنانچه طعم گوشت قرمز را دوست ندارید، یا گوشت قرمز در دسترستان نیست و به هر علت دیگری نمی خواهید از آن بهره ببرید، به سراغ مرغ بروید. در طرز تهیه دلمه برگ مو با مرغ کافی است سینه یا ران مرغ را چرخ نموده و به مواد دلمه اضافه کنید.

شما در شهر یا استان محل سکونت خودتان دلمه را به چه روش هایی طبخ می کنید؟ چه نکات و ترفندهایی برای خوشمزه تر شدن دلمه برگ مو و مجلسی شدن آن دارید؟ اگر نکته خاصی مد نظرتان است، حتما با ما به اشتراک بگذارید و از تجربیاتتان بگویید.

منبع: کتاب کاله
انتشار: 5 خرداد 1404 بروزرسانی: 5 خرداد 1404 گردآورنده: tour-armenia.ir شناسه مطلب: 1835

به "طرز تهیه دلمه برگ مو با سه مزه؛ ترش، شیرین و ملس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه دلمه برگ مو با سه مزه؛ ترش، شیرین و ملس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید