طرز تهیه دلمه برگ مو با چاشنی رب انار ، مرحله به مرحله
به گزارش تور ارمنستان، فرقی ندارد دنبال یک پیش غذای ساده باشید، یا یک ناهار یا شام سبک؛ دلمه قطعا یک غذای هم خوشمزه و هم سیرکننده است. قبلا در کتاب کاله طرز تهیه دلمه برگ انگور شیرازی و طرز تهیه دلمه ساده را مرور نموده بودیم و اینجا می خواهیم طرز تهیه دلمه برگ مو با چاشنی رب انار را آنالیز کنیم. تا بتوانید یک دلمه متفاوت داشته باشید.
مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو با چاشنی رب انار
- برگ مو 500 کرم
- برنج 2 پیمانه
- لپه یک ونیم پیمانه
- گوشت چرخ نموده 500 گرم
- پیاز 2 عدد
- سبزی دلمه 300 گرم
- نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
- رب انار به میزان لازم
- آب به میزان لازم
طرز تهیه دلمه برگ مو با چاشنی رب انار
1. پختن برنج و لپه
اولین مرحله از طرز تهیه دلمه برگ مو با چاشنی رب انار این است که برنج را آبکش کنید. برای آبکش کردن برنج کافی است در یک قابلمه مناسب به میزان دو سوم آب و نمک بریزید و بعد که جوش آمد برنج را آضافه کنید تا کمی نرم گردد. بعد آبکش کنید.
برای تهیه لپه هم بهتر است لپه ای که حداقل از 2 ساعت قبل خیسانده اید را در ظرفی به همراه آب روی گاز بگذارید تا بپزد. بعد که پخت آب اضافه را بگیرید و گوشه ای نگه دارید تا دیگر مواد داخل دلمه را آماده کنید.
2. آماده کردن مواد میانی دلمه
در یک ماهیتابه بزرگ روی حرارت میانه رو به بالا، یک قاشق چایخوری روغن و پیاز خرد شده را اضافه کنید. وقتی پیاز آغاز به نرم شدن کرد، گوشت چرخ نموده را اضافه کنید. وقتی گوشت سرخ شد، سبزی دلمه را اضافه کنید و هم بزنید بعد برنج و لپه پخته شده را اضافه کنید و هم بزنید. به هم زدن ادامه دهید و بعد نمک، فلفل و میزانی زعفران دم نموده را اضافه کنید و هم بزنید تا مخلوط شوند بعد از این که مواد خوب مخلوط شدند مایه را از روی حرارت بردارید.
3. پیچیدن دلمه ها
حالا و در این مرحله از طرز تهیه دلمه برگ مو با چاشنی رب انار برگ موهایی که از قبل در آب جوش گذاشتید تا نرم شوند را آبکشی کنید تا آبش گرفته گردد. بعد آن ها را دانه دانه روی یک سطح صاف بگذارید. یک برگ انگور را روی سطح صاف خود پهن کنید تا سمت رگبرگ آن به سمت بالا باشد. بعد یک قاشق از مایه داخلی دلمه را در مرکز برگ انگور خود قرار دهید. دقت کنید که بسته به میزان برگ انگور شما، میزان پر کردن می تواند متفاوت باشد.
با آغاز از ساقه، قسمت پایینی برگ انگور را روی مواد بکشید و برگ را بپیچید و ببندید. فقط به یاد داشته باشید، دلمه شما در زمانی که در قابلمه بخار می گردد کمی منبسط می گردد پس مراقب باشید روی برگ سوراخ نباشد چون اگر روی برگ انگور سوراخ باشد، مواد بیرون می آید و دلمه ترک می خورد.
4. آماده کردن چاشنی رب انار و پختن دلمه برگ مو
داخل یک قابلمه نچسب که 2 قاشق چایخوری روغن زیتون در ته آن ریخته اید را با برگ های انگور پر شده بپوشانید. حالا چاشنی دلمه را آماده کنید. برای این کار در یک ظر ف مناسب رب انار را بریزید و بعد میزانی آب و آبلیمو یا آب نارنج به همراه زعفران دم نموده و نمک و فلفل اضافه کنید و خوب هم بزنید تا یک دست گردد. بعد این چاشنی رب انار را روی کل دلمه ها بریزید و در قابلمه را ببندید تا دلمه به مدت حداقل 45 دقیقه تا یک ساعت با حرارت کم بپزد.
بهتر است به جای استفاده از رب انار صنعتی خودتان رب انار خانگی درست کنید. طرز تهیه رب انار ملس را می توانید در کتاب کاله مرور کنید.
نکات تکمیلی برای تهیه دلمه برگ مو
پختن دلمه به تنهایی کار جالبی است اما خوب است برای تهیه آن به نکات و فوت وفن های آن هم آشنا شوید. در ادامه این فوت و فن ها را مرور می کنیم.
دلمه برگ مو با برنج آبکش یا دمی
برای تهیه برنج دلمه فرقی ندارد که برنج را آبکش نموده باشید یا دمی فقط دقت کنید لازم نیست حتما برنج کاملا پخته باشد بنابراین اگر می خواهید آن را آبکش کنید هم می توانید.
سبزی های مناسب دلمه
عموما سبزی دلمه شامل گشنیز، مرزه، تره و پیازچه می گردد اما در بعضی از شهرهای ایران از جمله شهرهای شمالی سبزی های محلی همان شهر هم در دلمه استفاده می گردد.
انواع چاشنی و سس دلمه
برای پخت دلمه از چاشنی ها یا سس های مختلفی استفاده می گردد مثلا در بیشتر دلمه ها از ترکیب آبغوره و آب و شکر یا آبلیمو استفاده می گردد اما در بعضی دیگر از انواع دلمه از جمله دلمه شیرازی از آب گوشت یا حتی آب رب استفاده می گردد. طرز تهیه دلمه برگ مو شیرازی را می توانید در کتاب کاله مطالعه کنید.
حتی آب گوجه هم که با ادویه های مناسب ترکیب شده باشد می تواند گزینه خوبی برای سس دلمه شما باشد. حتی بعضی به قابلمه ای که دلمه را در آن می پزند قاچ لیمو یا آلو خشک اضافه می نمایند. گوجه یا گوجه سبز هم می توانند گزینه خوبی برای دلمه ملس باشند. اگر دوست دارید سس مخصوص داشته باشید می توانید طرز تهیه دلمه برگ مو؛ همراه با سس مخصوص دلمه را هم مرور کنید.
منبع: کتاب کاله