ابزارآلات ساختمانی : معرفی 24 ابزار پرکاربرد ساخت و ساز

به گزارش تور ارمنستان، ابزارآلات ساختمانی بسته به نوع عملکردشان برای کار خاص کاربردهای متفاوتی دارند. قطعاً ابزارآلات در بیشتر کارهای ساختمانی اعم از اندازه گیری، برش، مخلوط کردن، حفر، تخریب و موارد دیگر به وفور مورد استفاده قرار می گیرند. ابزارهای تخصصی در هر مرحله از ساخت و ساز به یاری استادکاران و کارگران آمده و باعث می شوند پروژه راستا تکامل خود را به درستی طی کند. درواقع، برای هر فعالیتی یک یا چندین ابزار مختلف استفاده می گردد؛ با ویکی ساختمون همراه باشید.

ابزارآلات ساختمانی : معرفی 24 ابزار پرکاربرد ساخت و ساز

جهت دریافت خدمات پتینه کاری سقف با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. هر گونه خدمات رنگ آمیزی با تکنیک های مدرن پتینه کاری را به ما بسپارید.

پرکاربردترین ابزارآلات ساختمانی

در زیر یک به یک به معرفی انواع ابزارهای ساختمانی می پردازیم:

چکش: از یک دسته چوبی و قطعه فولادی تشکیل شده است. قطعه فولادی دو سر متفاوت دارد که یک سرش برای وارد کرد ضربه به میخ بوده و سر دیگرش قابلیت برش دارد. چکش ها خود به تنهایی به انواع چکش نجاری، چکش آجر، چکش آهنگری و موارد دیگر تقسیم می شوند.

دریل: از این ابزار برای سوراخ کردن چوب، فلز و حتی بتن استفاده می گردد. دریل از نظر منبع برق به دو نوع دریل برقی و شارژی (دارای باتری است) تقسیم می گردد. اما از نظر کاربرد به دریل چکشی، دریل نمونه گیر، دریل همزن، دریل بتن کن، و موارد دیگر تقسیم می شوند.

ماله بنایی: ماله شکلی مستطیلی و پهن دارد و از دو قسمت دسته و تیغه تشکیل شده است. از این ابزار ساختمانی برای مسطح کردن، مخلوط کردن، برداشتن یا شکل دهی به انواع مصالح ساختمانی مانند سیمان، گچ و یا ملات استفاده می گردد. ماله همچنین ممکن است فلزی با دسته چوبی یا کاملا پلاستیکی باشد.

کمچه: کمچه از دسته چوبی و تیغه فلزی تشکیل شده است که به منظور پخش و یکنواخت کردن ملات و همچنین پاشیدن ملات روى سطح کار یا بَندکشى و ماهیچه کشى استفاده می گردد. همچنین کمچه برحسب نوع شکل تیغه به انواع کمچه مستطیلی و ذوزنقه ای تقسیم می گردد. کمچه به عنوان یکی از پرکابردترین انواع ابزارآلات ساختمانی شناخته می گردد.

ماله بنایی

دستگاه فرز: فرایند سنگ بُری با استفاده از ماشین فرز انجام می گردد. این دستگاه با برق کار می نماید و به انواع فرز عمودی و افقی تقسیم می گردد. قسمت های اصلی ماشین فرز شامل ستون، محور مکانیزم جعبه دنده، جعبه دنده سرعت، میز، بازوی فوقانی، گلویی، صفحه رنده بند و زانوی ماشین است.

اره دستی: این یک ابزار ابتدایی و پرکاربرد ساختمانی است که برای برش چوب و صفحات فلزی کاربرد دارد. این ابزار از دو قسمت به نام های دسته چوبی و تیغه بلند فلزی تشکیل شده است که تیغه دارای شیارهای ریز برای برش جوب و فلز است. نحوه استفاده از این ابزار به صورت انجام حرکت های رفت و برگشتی است.

تراز دستی: یک ابزار قدیمی که از چوب یا پلاستیک ساخته شده است و جهت تراز کردن استفاده می گردد، تراز دستی نام دارد. یک لوله در وسط این تراز قرار گرفته است که تا حدودی پُر از مایع زرد رنگ است. در این لوله یک حباب هوا به شما یاری می نماید تا میزان تراز بودن سطح را معین کنید. هنگام مشاهده حباب در وسط لوله، سطح به درستی تراز شده است.

الک: الک به عنوان یک ابزار باستانی، هنوز در حوزه ساختمانی بسیار پرکاربرد است. برای دانه بندی مقدار مناسب سنگ دانه شن و ماسه برای تهیه ملات به الک احتیاج است. این ابزار ممکن است به صورت یک الک چوبی ساده (نوع کارگاهی) یا مجموعه ای از انواع الک های دایره ای با اندازه سوراخ های معین (نوع آزمایشگاهی) باشد.

تراز بنایی

متر دستی: برای آنالیز ابعاد یک فضا و اندازه گیری طول، عرض و ضخامت وسایل و تجهیزات از متر استفاده می گردد. متر دستی یکی از ابزارآلات ساختمانی پرکاربرد است که دارای دو نوع پارچه ای و فلزی می باشد. همچنین متر برحسب طول ممکن است به پنج متر، 10 متر، 15 متر و یا بیشتر، در بازار برای فروش موجود باشد.

کلنگ: ابزار دستی T شکل دارای یک سَر فلزی، به یک دسته چوبی است. این ابزار گزینه بسیار مناسبی برای خاکبرداری و حفاری به صورت دستی است. دو سَر فلزی کلنگ متفاوت از یکدیگر هستند، یک سَر آن تیز است که برای کَندن زمین و خُرد کردن سنگ استفاده می گردد و سَر دیگرش که پهن است برای بیرون کشیدن سنگ از زمین کاربرد دارد.

انبر آرماتوبندی: در هنگام کار در کارگاه ساختمانی، جهت برش، کشیدن، بستن آرماتورها و از بین بردن مقدار اضافی مفتول، از انبر آرماتوبندی استفاده می گردد. این انبر در دو نوع مفتول بر و گازانبر است، مفتول بر برای بریدن اضافه مفتول ها کاربرد دارد و گازانبر که سَری تیزی ندارد، جهت بستن مفتول استفاده می گردد.

شاقول: نمی توان تصور کرد که در ساخت وساز از این قطعه مهم استفاده نگردد! در واقع به یک قطعه نسبتاً سنگین مخروطی شکل فلزی که به یک نخ وصل شده است، شاقول گفته می گردد. از این وسیله برای تراز کردن سطوح عمودی استفاده می گردد. حتی امروزه در بازار شاقول های لیزری نیز موجود هستند که دقت بسیار بالایی دارند.

دریل

کاردک: برای بتونه کاری، پهن و مخلوط کردن مواد مختلفی از ملات گرفته تا رنگ ها، از کاردک استفاده می گردد. کاردک نیز از دو قسمت دسته و تیغه فلزی صاف تشکیل شده است. کاردک از نظر شکل به دو نوع دسته دار و بدون دسته تقسیم می شوند که هر کدام بسته به نوع احتیاج در امور ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند.

پیچ گوشتی: یکی دیگر از ابزارآلات ساختمانی که در دیگر کارهای فنی نیز مورد استفاده قرار می گیرد، پیچ گوشتی است. پیچ گوشی از دو قسمت دسته (چوبی یا پلاستیکی) و تیغه فولادی تشکیل شده است. این ابزار برای باز و بسته کردن پیچ کاربرد دارد و دارای انواع پیچ گوشتی تخت (دوسو)، چهارسو، تخت کابینتی، جغجغه ای و موارد دیگر است.

پتک: یک ابزار عالی که برای شکستن بتن و سنگ های سخت استفاده می گردد، پتک نام دارد. این ابزار نیز دارای یک دسته چوبی و یک سَری فولادی عظیم است. به دلیل سنگینی و پهن بودن سَری پتک، می توان به وسیله آن نیروی زیادی را به محل مورد نظر وارد کرد. کاربرد اصلی پتک برای تخریب است.

بیل: این ابزار بسیار مفید که شامل یک صفحه فلزی و دسته چوبی است را می توان پرکاربردترین ابزارآلات ساختمانی نامید. از بیل برای کندن، پخش، حمل و حتی مخلوط کردن استفاده می گردد. بیل باغبانی دارای سَری تیز است و برای حفاری استفاده می گردد، ولی از بیل پارویی که سَری پهن دارد تنها برای حمل خاک استفاد می گردد.

بیل

کاشی بُر: وقتی اندازه کاشی ها عظیم تر از حد مورد احتیاج است، برای برش آن به کاشی بُر احتیاج است. همچنین اگر احتیاج به ابعاد خاصی از کاشی است و یا می خواهید از گوشه دیوار از کاشی بهره ببرید، می توان از کاشی بُر استفاده کرد. این دستگاه، کاشی را به طور دقیق و صاف و در ابعاد مختلف برش می دهد.

فرغون: یکی دیگر از پرکاربردترین ابزارآلات ساختمانی که برای حمل مصالحی مانند شن، ماسه یا سایر مواد (ملات) مورد احتیاج برای ساخت وساز استفاده می گردد، فرغون است. این وسیله دارای دو دسته، یک مخزن برای حمل مواد، دو پایه ثابت و یک چرخ برای مانور راحت و سریع به اطراف است. همچنین بدنه فرغون تمام فلزی است.

استانبولی: استانبولی ظرف یا تشتی است با دهانه باز است که برای ملات سازی و گچ سازی مورد استفاده قرار می گیرد. متریال ساخت استانبولی از گالوانیزه است و در ابعاد متفاوتی در بازار به فروش می رسد. نکته مهمی که در خصوص استانبولی باید بدانید این است که باید وزن کمی داشته باشد تا در هنگام بلند کردن فشار زیادی را بر دستان و کمر فرد وارد نیاورد.

دستگاه جوشکاری: از دستگاه جوشکاری برای اتصالات قطعات فلزی به یکدیگر به وسیله حرارت استفاده می گردد. جوشکاری فرآیندی است که طبق آن الکترود توسط یک قوس الکتریکی با منبع ولتاژ و جریان تعریف شده ذوب می گردد و دو قطعه فلزی (معمولاً از جنس آهن) را به یکدیگر متصل می نماید.

دستگاه جوشکاری

سطل بنایی: یکی دیگر از ابزارآلات ساختمانی که برای حمل آب کاربرد دارد، سطل بنایی نام دارد. این سطل اغلب از ورق گالوانیزه ساخته می گردد و باید ضد آب باشد. برای تهیه ملات، آب پاشی و موارد دیگر که احتیاج به حمل آب از بشکه وجود دارد، از سطل استفاده می گردد. همچنین ابعاد سطل بنایی ممکن است برحسب احتیاج متفاوت باشد.

شمشه: یک ابزار بنایی است که از چوب یا فلز ساخته می گردد و طول زیادی دارد. از شمشه برای صاف کردن و تراز کردن سطوح که به شمشه گیری مشهور است استفاده می گردد. شمشه ملات که برای دیوارچینی استفاده می گردد، دارای شکل خاصی است که باعث می گردد کارگر بتواند مقدار ضخامت ملات را حفظ نموده و نمای دیوار را زیبا جلوه دهد.

کلاه ایمنی: از ابزارآلات ایمنی ساختمان می توان به کلاه اشاره نمود. این وسیله می تواند افراد را از آسیب ها و موارد خطرناک نجات دهد. رنگ کلاه ایمنی برحسب موقعیت افراد در کارگاه ساختمانی معین می گردد، برای مثال، کارگران کلاه زرد و مهندسان کلاه سفید دارند. همچنین جنس کلاه نیز باید مقاوم و سبک باشد.

دستکش: برای جلوگیری از تماس مستقیم دست با رنگ و بتن و همچنین در هنگام استفاده از ابزارآلات ساختمانی، استفاده از دستکش ضرروی است. درواقع، به دلیل کار با مواد مختلف، احتمال صدمه و به وجود آمدن عوارض پوستی بسیار شایع است.

شمشه آهنی

اهمیت شناخت ابزارآلات ساخت وساز

شناخت نحوه کارکرد و استفاده هر یک از ابزارهای ساختمانی بسیار مهم است. درست است که همه ما نام دستگاه فرز را شنیده ایم، اما چند نفر از ما با این دستگاه کار نموده اند! تنها در خاطر حفظ کردن یک نام و یک تعریف به تنهایی از اهمیت بالایی برخودار نیست، مهم این است که بتوان نحوه کارکرد ابزار مورد نظر را آموخت.

منبع: ویکی ساختمان
انتشار: 15 تیر 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: tour-armenia.ir شناسه مطلب: 395

به "ابزارآلات ساختمانی : معرفی 24 ابزار پرکاربرد ساخت و ساز" امتیاز دهید

4 کاربر به "ابزارآلات ساختمانی : معرفی 24 ابزار پرکاربرد ساخت و ساز" امتیاز داده اند | 3.5 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ابزارآلات ساختمانی : معرفی 24 ابزار پرکاربرد ساخت و ساز"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید