طرز تهیه حلوای نثار ارومیه؛ حلوای نذری با عکس مرحله به مرحله
به گزارش تور ارمنستان، حلوا یکی از دسرهای سنتی ایرانی است که هواداران بسیاری دارد و در مراسمات مذهبی مورد استفاده قرار می گیرد. درست کردن حلوا با اینکه کار بسیار ساده و راحتی است اما صبر و حوصله زیادی می طلبد. حلواها انواع بسیار متنوعی دارند که به شیوه های مختلف آماده میشوند یکی از حلواهای معروف که در مراسمات مذهبی و ماه رمضان تهیه می گردد حلوای نثار ارومیه است. این حلوا تقریبا مشابه حلوای کفگیری تبریز است و حالت ترد و پوکی دارد و داخل دهان آب میگردد (پودر میگردد) و بسیار خوش طعم و خوش عطر است. در قسمت آشپزی از خبرنگاران بلاگ با طرز تهیه حلوای نثار همراه ما باشید.
آرد سفید قنادی | 200 گرم |
آرد نخودچی(دلخواه) | 50 گرم |
پودر قند | 125 گرم |
کره | 65 گرم |
روغن مایع | 50 گرم |
پودر هل | 1 قاشق غذا خوری |
زعفران دم نموده غلیظ | 3 قاشق غذا خوری |
گلاب | 1 قاشق غذاخوری |
1- برای آغاز کار آرد سفید رو الک میکنیم و داخل تابه با حرارت خیلی ملایم تفت میدیم تا بوی خامی آرد کاملا گرفته بشه.
در این مرحله باید صبر و حوصله زیادی به خرج بدین و حتما آرد رو با حرارت کم تفت بدین تا اصلا تغییر رنگ نده حرارت بالا باعث میشه آرد تیره بشه و رنگ و طعم حلوا رو خراب میکنه بعلاوه بهتره آرد رو مدام هم بزنید تا به صورت یکنواخت تفت بخوره.
بو دادن آرد ممکنه حدود چهل و پنج دقیقه طول بکشه و در کیفیت حلوا بسیار موثره وقتی عطر آرد بو داده بلند شد یعنی آمادست در این مرحله آرد نخودچی رو داخل تابه الک کنید و هم بزنید تا مخلوط بشه و حدود پانزده دقیقه هم مواد رو همراه با آرد نخودچی تفت بدین. خامی آرد نخودچی خیلی زودتر از آرد سفید گرفته میشه و پانزده دقیقه تفت خوردن کافیه.
استفاده از آرد نخودچی اختیاریه و باعث پوکی و لطافت حلوا میشه اگه آرد نخودچی رو حذف کردین به همون مقدار آرد سفید رو اضافه کنید (یعنی 250 گرم آرد سفید)
2- بعد از اینکه خامی هر دو آرد گرفته شد حرارت رو خاموش کنید و آردهای تفت داده رو مجددا الک کنید. الک کردن آرد نقش بسیار زیادی در کیفیت حلوا داره.
بعد از الک کردن مخلوط آردها رو داخل تابه برگردونید و روی حرارت ملایم قرار بدین و کره و روغن مایع رو بهش اضافه کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش رشته نذری جا افتاده برای 100 نفر؛ به همراه نکات طلائی
3- مواد رو با قاشق هم بزنید تا کاملا مخلوط بشن و با پشت قاشق مواد رو کاملا به خورد هم بدین و بعد از روی حرارت بردارین اجازه بدین حلوا از داغی بیفته (اما کاملا سرد نشه) و بعد پودر قند رو داخل تابه الک کنید.
4- و با دست مواد رو کاملا ترکیب کنید و به خورد هم بدین.
5- بعد پودر هل و گلاب رو به مواد اضافه کنید و کاملا مخلوط کنید
6- در آخر زعفران دم نموده غلیظ رو به مواد اضافه کنید و با دست مخلوط کنید تا حلوا رنگ بگیره. توجه داشته باشین که حتما باید زعفران دم شده غلیظ باشه تا با همون مقدار ذکر شده رنگ خوبی به حلوا بده و مجبور به اضافه کردن مجدد زعفران نباشیم چون اضافه کردن زیاد مایعات حالت تردی و پوکی حلوا رو از بین میبره و حالت خمیری بهش میده.
در تمام مراحل بعد از اضافه کردن پودر قند مواد رو با دست در حد مخلوط شدن ترکیب کنید و از بیش از مقدار ورز دادن مواد خودداری کنید چون باعث خشک شدن بافت حلوا میشه!
7- برای شکل دادن به حلوا مواد رو داخل قالب ناودانی بریزید و کاملا با دست فشرده کنید (بهتره در این مرحله حلوا هنوز ولرم باشه و کاملا خنک نشده باشه چون در شکل گیری حلوا موثره پس بهتره بعد از خاموش کردن حرارت در انجام تمام مراحل سرعت عمل داشته باشین)
به جای قالب ناودانی که شکل نیم دایره داره میتونید از قالب ناودانی مثلثی شکل و یا هر قالب دلخواهی بهره ببرید حتی میتونید حلوا رو گوشه تابه فشرده کنید و مثل حلوای کفگیری با کفگیر برش بدین.
بعد از فشرده کردن حلوا داخل قالب اون رو روی صفحه کار برگردونید تا حلوا خارج بشه (برای راحتی کار میتونید داخل قالب رو کمی با روغن مایع چرب کنید یا سلفون بکشید که راحت تر برگرده من این کار رو انجام ندادم)
حلوای قالبی رو با کاتر دالبر سیب زمینی به مقدار دلخواه برش بزنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شله زرد نذری برای 20 و 150 نفر؛ همراه با تزیین و فیلم آموزشی
8- و برای تزئین روی حلوا از پودر پسته یا گل محمدی بهره ببرید.
حلواها رو میتونید به صورت افقی بچینید و داخل کپسول قرار بدین و روی اونها پودر پسته بپاشین و یا اگه میخواین حلوا ها رو به حالت عمودی سرو کنید برای اینکه پودر پسته و یا پودر گل محمدی به حلوا بچسبه و روی اون وایسه یک قاشق چایخوری عسل رو با مقدار خیلی کمی آب جوش رقیق کنید و با قلمو روی حلوا بزنید و روی اون قسمت پودر پسته یا گل محمدی بپاشین تا به حلوا بچسبه.
این حلوا رو میتونید در مناسبت های مختلف آماده و سرو کنید و از عطر و طعم بی نظیرش لذت ببرین.
نکات کلیدی حلوای نثار ارومیه:
- برای اینکه حلوا عطر خوبی داشته باشه بهتره هل سبز رو به صورت تازه آسیاب و الک کنید و داخل حلوا بهره ببرید.
- ویژگی این حلوا پودر شدن داخل دهان هنگام مصرف هست اگه دوست دارین حلوا نرم تر باشه و یا اگه کار با حلوا و شکل دادن به اون براتون سخته و حلوا پودر میشه.
- میتونید حدود بیست گرم به مقدار کره در مواد اولیه اضافه کنید.
- تفت دادن آرد مرحله خیلی مهمی هست اگه خامی آرد به خوبی گرفته نشه حلوا به کام میچسه برای اطمینان پیدا کردن از اینکه خامی آرد گرفته شده یا نه کمی از آرد رو با کره مخلوط کنید و تست کنید تا مطمئن بشید که حلوا به سقف دهان نمیچسبه.
- زمان تفت دادن آرد بسته به حجم آرد متغیره اگه حلوا رو در حجم بیشتری تهیه میکنید باید حوصله کافی به خرج بدید و زمان بیشتری صرف کنید تا در عین حال که رنگ آرد تغییر پیدا نکنه خامی آرد هم گرفته بشه.
- بهتره حلوا رو یک روز قبل از سرو تهیه کنید و در یخچال نگهداری کنید تا طعم مواد اون کاملا به خورد هم بره، این حلوا تا یک هفته در یخچال و تا یک ماه در فریزر البته داخل ظرف در بسته و محکم قابل نگهداری هست.
- برای تهیه حلوا حتما از ترازوی دیجیتال یا پیمانه های استاندارد شیرینی پزی بهره ببرید.
- آرد مورد استفاده در این حلوا آرد سفید قنادی هست و از آرد سنگک و سبوس دار داخل این حلوا استفاده نمیشه.
- مراقب باشید آرد تغییر رنگ نده برای اینکار اگه وقت کافی دارید میتونید از شعله پخش کن هم بهره ببرید تغییر رنگ ندادن آرد باعث میشه در نهایت حلوا خوش طعم و خوش رنگ بشه (چون آردی که تغییر رنگ میده طعم به خصوصی داره که داخل حلوا غالب میشه)
امیدوارم از طرز تهیه حلوای نثار ارومیه خوشتان آمده باشد. برای مشاهده دستورات حلواها به روش های دیگر به مجله ما سری بزنید.
منبع: اُکالا