راه چاره دانش بنیان مدیریت دانش سازمان ها

به گزارش تور ارمنستان، معمولا اطلاعات و تجربه ها در سازمان ها با انتها دوران همکاری پرسنل از بین می رود و نمی توان روی این راهکارهای قدیمی برای برطرف مسائل تکیه کرد.

راه چاره دانش بنیان مدیریت دانش سازمان ها

اما پیاده سازی یک سیستم جامع که بتواند درس آموخته های افراد و تیم های کاری را در خود ثبت کند، از جمله کارهایی است که شرکت مشاوران توسعه آینده در کشورمان پایه گذاری نموده است.

این شرکت با قابلیت هایی که دارد به سازمان ها در پیاده سازی راه چاره های مدیریت دانش یاری می نماید.

تولد شرکت دانش بنیان مشاوران توسعه آینده همزمان با احتیاجی رخ داد که در سازمان های ایرانی تحت عنوان مدیریت دانش احساس می شد.

این سازمان ها در اوایل دهه 80 برای اولین بار احساس کردند که سازمان در بحث تکرار خطاها، عدم وجود حافظه سازمانی و از دست رفتن خبرگان، بدون ثبت درس آموخته های آنها با مشکلاتی روبرو است.

در آن موقع، مدیریت دانش صرفا یک موضوع علمی در سطح دانشگاه های کشور بود و راه چاره متناسبی برای آن به سازمان ها به صورت اجرایی پیشنهاد نمی شد.

نوید نظافتی که در حال حاضر بنیانگذار و عضو هیأت مدیره شرکت مشاوران توسعه آینده است، پیش از راه اندازی شرکت، دانشجوی دکتری مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی امیرکبیر بود و به صورت اجرایی و مشاوره ای با شرکت های صنعتی هم همکاری می کرد.

او در فعالیت هایش پی برد که باید یک فرآیند اجرایی و راه چارهی عملی در زمینه مدیریت دانش به سازمان های ایرانی پیشنهاد دهد.

به گفته نظافتی، در آن موقع، مدیریت دانش در نیمه اول دهه 80 صرفا به صورت کارهای علمی در سطوح اولیه و کارهای سرانجام نامه ای شکل می گرفت و هیچ راه چارهی برای سازمان ها موجود نبود. سازمان ها تصور می کردند مدیریت دانش فقط به کار دانشگاه ها می آید، در صورتی که مدیریت دانش مبحثی جدی برای سازمان های پیشروی دنیاست که حافظه سازمانی خود را ایجاد نمایند.

نظافتی به همراه دوستانش در دانشگاه امیرکبیر با بحث ها و تبادل نظرهایی که شکل گرفت، تصمیم گرفتند شرکتی را در همین رابطه در سال 83 تأسیس نمایند که در ابتدا تنها سرمایه ای فکری در اختیار داشت. در همان ابتدا طراحی مفهومی یک نرم افزار را با ایده هایی که داشتند در زمینه مدیریت دانش انجام دادند که برای اولین بار در ایران و در نوع خود، اولین بار در دنیا بود.

نظافتی که در حال حاضر عضو هیأت علمی دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه شهید بهشتی است به جام جم می گوید: توانستیم نخستین نرم افزار نسخه ایرانی مدیریت دانش را تحت عنوان mtashare توسعه دهیم که به پایه شکل گیری کسب وکار شرکت مشاوران توسعه آینده تبدیل شد. پس از آن، راه چاره هایی را برای فرهنگ سازمانی مدیریت دانش، ساختار مدیریت دانش و ایجاد حافظه سازمانی ارائه کردیم که در حال حاضر، تعداد راه چاره هایی که به سازمان های ایرانی ارائه داده ایم به حدود 30 راه چاره می رسد. هم اکنون نیز تیمی متشکل از 30 دانش آموخته برتر دانشگاه ها در مشاوران با مدیریت مهندس امیر خسروانی از دانش آموختگان قدیمی دانشگاه پلی تکنیک به توسعه این راه چاره ها می پردازند.

سازمان ها و کاربری مدیریت دانش در آنها

سازمان هایی که در 10 حوزه اصلی کسب وکاری کشور قرار می گیرند شامل نفت و گاز، صنایع معدنی، فناوری اطلاعات، بانکداری، بهداشت و درمان، دانشگاهی و پژوهشی و غیره، همگی با این مسأله روبرو هستند که در سازمان ها، راه چاره ها و پیشنهادهای زیادی از سوی پرسنل ارائه می گردد اما این راه چاره ها و تجربه ها تنها در ذهن پرسنل باقی می ماند و با جابه جایی افراد به دلایل مختلف، عملا نمی توانند این گنجینه های دانش را جبران نمایند و نتیجه این می گردد که سازمان های ما دچار بی حافظگی دانشی و فراموشی سازمانی هستند و رشد پلکانی برای آنها اتفاق نمی افتد. مدیریت دانش با ایجاد چرخه ای از خلق، کسب، تبادل و به کارگیری دانش این سرمایه بی بدیل را در سازمان ها بیش از پیش اثربخش و بهره ور می نماید؛ حال چه در صنایع تولیدی، چه پروژه محور و چه در صنایع خدماتی یا کسب وکارها باشند. در 15 سالی که از عمر این شرکت دانش بنیان و فعالیت آن در شرکت های ایرانی می گذرد، مشاوران توانسته در تمامی این 10 رشته کسب وکار کشور نتایج بسیار خوبی از بازگشت سرمایه ناشی از پیاده سازی مدیریت دانش را به دست آورد. در این میان برخی از سازمان ها بیشتر تمرکز خود را روی مستندسازی تجربه خبرگان و ثبت آنها به صورت چاپ کتابچه های دانشی یا فایل های چند رسانه ای دانشی گذاشته اند و برخی نیز بیشتر به دنبال ایجاد زیرساخت های نرم افزاری مدیریت دانش و شبکه های دانشی در سازمان ها بوده اند. برخی هم به دنبال ایجاد شبکه های دانشی بین زیرمجموعه های هلدینگ های خود بوده اند و برخی دیگر هم با استفاده از راه چاره های مدیریت دانش، افق های پیشرفت و توسعه کسب وکار را شناسایی و شکاف های دانشی را شناخته و به سمت دانش هایی حرکت نموده اند که بتوانند پایه توسعه حرفه ای آنها باشد. مجموعه این اتفاقات باعث شده که در حال حاضر نزدیک 200 سازمان ایرانی نمونه های موفقی در زمینه پیاده سازی مدیریت دانش را در خود ایجاد نمایند و نتایج خوبی را به مجامع ملی و بین المللی ارائه دهند. مشاوران توسعه آینده در دوران کرونا در سال 1399 که سازمان ها بیش از گذشته به فکر ارتباط دانشی پرسنل خود در زمان دورکاری بوده اند، شاهد افزایش حدود 250 درصدی در فروش محصولات دانش بنیان خود بوده است.

ایجاد حافظه سازمانی بازیابی گنجینه ای رها شده

از مزایای به کارگیری راه چاره های مدیریت دانش می توان به ایجاد انجمن های خبرگی در سازمان ها، مستندسازی تجارب خبرگان، تحلیل شکاف دانشی، تدوین استراتژی های مدیریت دانش و غیره اشاره نمود که همگی در این راستا حرکت می نمایند که ما سازمان ها را صرفا به عنوان مجموعه ای از سرمایه های فیزیکی نبینیم، بلکه درس آموخته ها و تجربه های فردی و سازمانی درون سازمان ها را یکی از مهم ترین سرمایه ها در نظر گرفته و برای آن برنامه ای داشته باشیم که به راحتی از دست نرود و پایه رقابتی با رقبا باشد.

به گفته نظافتی، نرم افزار مدیریت دانش فقط 30 درصد از فعالیت ها و خدمات حوزه مدیریت دانش را تشکیل می دهد. بسیاری از فعالیت ها و خدمات باید در سازمان ها انجام گردد تا فرهنگ ارائه دانش و استفاده دوباره از دانش در این شرکت ها به وجود بیاید. براساس برنامه اصلاح نظام اداری، تمام سازمان های ایرانی که با دولت در ارتباط هستند، مکلف به پیاده سازی فرآیند مدیریت دانش هستند. حافظه دانشی سازمان ها گنجینه ای است که اگر شناسایی و بازیابی گردد زمینه ساز ورود ما به عصری نوین خواهد شد. سازمان های متقاضی برای استفاده از خدمات می توانند به وسیله ایمیل با این شرکت ارتباط برقرار نموده و احتیاج خود را مطرح نمایند تا با آنها تماس گرفته گردد. طبیعتا هزینه استفاده از نرم افزار و استفاده از خدمات مدیریت دانش کاملا به نوع سازمان ها بستگی دارد.

سامانه مدیریت دانش و قابلیت های آن

در سامانه مدیریت دانش، سازمان یک سیستم نرم افزاری تحت شبکه را در اختیار می گیرد که پرسنل مختلف می توانند در آن پروفایل های دانشی خود را تشکیل دهند. پرسنل می توانند در این پروفایل ها، مهارت ها و تخصص های خود را ارائه نموده و همکاران آنها می توانند براساس این حوزه های تخصصی با این افراد ارتباط بگیرند. همچنین، در این نرم افزار، افراد به هر درس آموخته یا بسته دانشی جدیدی که در فرآیندهای کاری خود می رسند، می توانند در آن سیستم به نام خود یا همکارانشان به عنوان دانش فردی یا گروهی ثبت نمایند. درس آموخته آنها پس از ارزیابی در ساختار درخت دانشی سازمانی قرار می گیرد، به طوری که پرسنل سازمانی می توانند از تمام این درس آموخته ها با جستجوی ساده و پیشرفته استفاده نمایند. در حقیقت، موتور کسب دانش در این سیستم ها کاملا فعال است و پس از جمع آوری این دانش در قالب مستندات، در موتور توزیع و انتشار دانش، با ایجاد یک شبکه اجتماعی سازمانی آنها را در اختیار افرادی قرار می دهد که احتیاج به پاسخ به سؤالات یا دسترسی به درس آموخته های سازمانی داشته اند. علاوه براین، این نرم افزار، یک نقشه دانشی را ایجاد می نماید که در هر حوزه تخصصی سازمان، بهترین خبرگان، درس آموخته ها و مستندات تنها با چند کلیک نمایش داده می شوند. این سیستم با ایجاد سیستم مدال دهی دانشی و نظام پاداش دهی اتوماتیک زمینه ساز اشتراک هر چه بیشتر دانش و تجارب سازمانی نیز هست.

راه های ارتباط با شرکت مشاوران توسعه آینده:

سایت: mta.co.ir

تلگرام: [email protected]

اینستاگرام: mta-consulting-company

فاکس: 44974531

تلفن: 44974523

آدرس: تهران، بزرگراه اشرفی اصفهانی، پایین تر از تقاطع بزرگراه حکیم، گلستان 26، پلاک 4، واحد 502

ندا اظهری - نشان ایرانی 2 / روزنامه خبرنگاران

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 6 خرداد 1400 بروزرسانی: 6 خرداد 1400 گردآورنده: tour-armenia.ir شناسه مطلب: 1033

به "راه چاره دانش بنیان مدیریت دانش سازمان ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راه چاره دانش بنیان مدیریت دانش سازمان ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید